flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив порушені права сироти на житло

22 жовтня 2018, 14:54

       Самарським районним судом м. Дніпропетровська було ухвалено рішення по цивільній справі за позовом гр. Ж до гр. К про визнання права власності на квартиру в порядку спадкування за заповітом. Гр. К подала зустрічний позов до гр. Ж про визнання заповіту недійсним.

        В 1999 році неповнолітня гр. К після смерті матері залишилась сиротою і  жила з бабусею, яка рішенням Самарської районної ради була призначена її опікуном. Гр. К на праві приватної власності належало 14/16 частин квартири, де вони мешкали з бабусею.

       За період з 1999 року і по день смерті бабусі у 2016 році відбулось багато подій, в результаті яких онука ледве не залишилась без житла. Бабуся склала два заповіти – у 2002 році на користь онуки гр. К, а у 2010 – на користь онука гр. Ж.

        Коли гр. Ж звернувся в нотаріальну контору для оформлення спадщини після смерті бабусі йому відмовили. І він подав позов до суду. Відповідач гр. К подала зустрічний позов.

       Суд розглянув усі подані документи сторонами, заперечення та вислухав свідків по цій справі і встановив, що внаслідок неправомірних дій бабусі її підопічна – неповнолітня гр. К була позбавлена права власності на належне їй житло та визнав заповіт бабусі від 2010 року нікчемним.

        В задоволенні позовних вимог гр. Ж до гр. К відмовив. А зустрічний позов гр. К про визнання заповіту недійсним задовольнив.

        Суд відновив порушене конституційне право гр. К на житло та власність.

        Рішення Самарського районного суду м. Дніпропетровська набрало законної сили.

 Прес-секретар суду